[ Pobierz całość w formacie PDF ]

Dość łatwo da się zauważyć, że np. chleb smakuje inaczej w zależności od tego czy był
wypieczony na ogniu z drewna, w piecu gazowym, czy elektrycznym. Większość ludzi sądzi,
że rodzaj ognia albo wytworzonego ciepła nie ma żadnego wpływu na jakość pożywienia.
Tymczasem właściwości czi są różne, smakowe także. Aatwo się o tym przekonać gotując
wodę na herbatę w tym samym naczyniu na piecu, grzałką elektryczną lub w kuchence
mikrofalowej. Naturalny ogień ma najsilniejszą energię czi. Natomiast elektryczność to nie
38
ogień lecz wibracja. Jeszcze gorsze pod tym względem są mikrofale, gdyż drgania
wytwarzające ciepło są tu niezwykłe szybkie.
Wszystkie te  ułatwiające życie udogodnienia kuchenne zostały wynalezione z jednego
prozaicznego powodu, dającego się streścić w sentencji: czas to pieniądz. Ludzie coraz
mniej umieją przeżywać swe życie, coraz częściej je tylko  zaliczają , pędząc w nieustannej
pogoni za szczęściem wyimaginowanym w jakiejś tam przyszłości, lub obiecywanym przez
innych. Taki stosunek do życia, dzięki któremu ono samo staje się niejako przeszkodą w
osiągnięciu ciągle umykających celów, nie pozwala zaistnieć sztuce, sztuce rozumianej jako
głębokie zaangażowanie w każde działanie. Zamiast tego pojawia się bylejakość, pośpiech i
ucieczka od terazniejszości, niezauważenie lub ignorowanie całego bogactwa doznań
związanych z każdą chwilą. Dochodzi też brak osobistej odpowiedzialności za siebie i
innych, gdyż o wszystko  dbają różne mniej lub bardziej bezosobowe instytucje.
Warto tu też zwrócić uwagę na integrującą rolę wspólnego spożywania posiłków.
Jedzenie przez wszystkich domowników razem przy wspólnym stole pozwala podtrzymać
bliską więz, odprężyć się od spraw zawodowych.
Niestety coraz częściej ludzie po pracy wracają w pośpiechu do domu, włączają piecyk
mikrofalowy i wrzucają do niego głęboko zamrożone półprodukty. Reklama wspierana przez
wybitne autorytety uczonych ekspertów zapewnia, że winni się cieszyć, gdyż w tych
półproduktach znajduje się wszystko co potrzeba: są witaminy, białka, mikroelementy...
Jednakże nikt nie wie. że utracona została tylko jedna rzecz - życie. Bez czi, bez energii
życiowej ciało nie może być utrzymane w równowadze. Mimo wspaniałego i zdawałoby się
zdrowego odżywiania oraz ciekawego życia (bo np. pełnego przyjemności i rozrywek) wiele
osób odczuwa depresję, popada w stresy, traci sens życia.
Na jakość odżywczą (w rozumieniu medycyny chińskiej, a nie dietetyki zachodniej)
wpływa w sposób istotny głębokie zamrażanie, konserwowanie przy pomocy środków
chemicznych i przez napromieniowanie. Pożywienie oparte na bazie takich składników
pozbawione jest energii życiowej, mimo zachowania walorów smakowych, kalorycznych,
witamin, itp. Potwierdzają to niektóre obserwacje psychologiczne, z których dość jasno
wynika związek pomiędzy jakością pożywienia, a stanem umysłu; o szkodliwym
oddziaływaniu na żywy organizm żywności konserwowanej wyżej wymienionymi metodami
nie trzeba już zbyt wielu ludzi przekonywać.
Warto zwrócić uwagę na ilość napojów wypijanych w ciągu dnia. Panuje przekonanie, że
należy pić dużo, nawet parę litrów dziennie, co ma zapewniać przemywanie nerek i
oczyszczanie organizmu. W tradycyjnej medycynie chińskiej mówi się: pij odpowiednio do
swych potrzeb; jeśli masz pragnienie - pij, jeśli nie masz - nie pij. Jeśli zmniejszy się ilość
spożywanej soli, automatycznie zmniejszy się zapotrzebowanie na wodę. Główną ideą jest
picie odpowiadające konstytucji danej osoby, nadmiar i niedobór płynów mogą osłabiać nerki
39
Rodzaje naczyń
Nie bez znaczenia jest rodzaj naczyń używanych do gotowania. Chodzi oczywiście o
materiał, z którego są one wykonane. Dla ruchu drewna nie ma żadnego
charakterystycznego naczynia, można jednak polecić drewniane talerze i łyżki. Również w
elemencie ognia nie mamy niczego szczególnego. Z ruchem ziemi natomiast związanych
jest wiele surowców dających doskonałe naczynia: kamionka, porcelana, szkło, emalie. Z
ruchem metalu wiążą się oczywiście wszelkie naczynia żelazne, stalowe i żeliwne.
Jest jeden rodzaj naczyń i sztućców, których pod żadnym pozorem nie powinno się
używać: aluminiowe. Zarówno do przechowywania jak i gotowania. Szczególnie należy
unikać kontaktu aluminium z warzywami, owocami i ziołami. Aluminium jest bardzo
toksyczne. Gotowanie w naczyniach aluminiowych to w efekcie rozłożone w czasie
spożywanie aluminium. Aluminium bardzo łatwo niszczy właściwości energetyczne i
odżywcze ziół oraz osłabia energię życiową ciała. Również nie są wskazane naczynia
teflonowe, ponieważ przegrzany teflon wydziela trujący tetrafluoroetylen.
Powinno się również unikać gotowania ziół w naczyniach żelaznych, natomiast zalecane
są od najdawniejszych czasów naczynia porcelanowe, szklane i emaliowane. Do gotowania
(ale nie ziół) ewentualnie można stosować też stalowe (ale musi to być stal najwyższej
jakości) i żeliwne (ale lepiej by były emaliowane). Do przygotowywania leczniczych herbat
ziołowych najlepsze jest szkło. Trzeba zapomnieć o aluminium! Niewykluczone, że właśnie
nagminne stosowanie w Europie aluminiowych garnuszków do gotowania ziół było
przyczyną małej skuteczności tych leków naturalnych i w jakimś stopniu utorowało drogę
silniejszym lekom chemicznym. Tymczasem warto wiedzieć, że i leki ziołowe mogą mieć
potężne działanie. Lekarze chińscy zapisują czasem duże ich dawki i stężenia (np. 150 g na
jedną filiżankę herbaty!). Byśmy mogli stosować je bez obawy, winniśmy postawić
bezbłędną diagnozę, sięgającą rzeczywistych, głębokich przyczyn choroby. Leki naturalne
będą wtedy działały z podobną mocą jak antybiotyki, a bez skutków ubocznych.
Przygotowywanie posiłków zgodnie z przemianą drewna
Technika krojenia. W spauperyzowanej i coraz bardziej prymitywnej kuchni naszych
czasów (bo o sztuce kulinarnej prawie już zapomniano) nie zwraca się prawie uwagi na
sposób krojenia. Tymczasem jest to istotne, gdyż jedzenie odżywia nie tylko ciało, odżywia
też umysł. Dzięki wrażeniom estetycznym i odpowiedniej atmosferze związanej ze
spożywaniem pokarmu, całe ciało bierze w pełni udział w jedzeniu poprzez wszystkie zmysły
(a nie tylko smaku). Warto wiedzieć, że sposób krojenia wpływa też na walory smakowe
potraw, a smaki, jak wiadomo, wiążą się z pięcioma ruchami oraz ich właściwościami.
Tradycja chińska w nawiązaniu do pięciu ruchów wyróżnia pięć głównych sposobów
40
krojenia. Wiosną, czyli w okresie dominacji ruchu drewna, należy kroić tak mało, jak jest to
tylko możliwe.
Dzieląc na przykład kalafiora, powinniśmy dążyć do zachowania jego pierwotnej formy, a
więc normalnego wyglądu przypominającego drzewo - małe drzewo związane z
właściwościami wiosny. Warto starać się, by gotowaniem nie zmieniać tej naturalnej formy.
Jest to ważne nie tyle dla zdrowia, ile raczej dla wyglądu.
Technika gotowania. Element drewna to małe jang. A więc w czasie gotowania powinno
się wszystko mieszać drewnianą łyżką. Mimo że w naszym powierzchownie sceptycznym
społeczeństwie takie praktyki uważa się za magiczne czy bezsensowne, sami możemy
empirycznie przekonać się o ich słuszności (z braku miejsca bardziej naukowe uzasadnianie
nie będzie tu przeprowadzane). Tradycja chińska wiąże z takim postępowaniem zwiększanie
aktywnej energii jang. Oznacza to, że tak ugotowane jedzenie będzie trochę inaczej [ Pobierz całość w formacie PDF ]

  • zanotowane.pl
  • doc.pisz.pl
  • pdf.pisz.pl
  • granada.xlx.pl
  •