[ Pobierz całość w formacie PDF ]
- dodaç màki, zrobiç jasnà zasmaÝk´, nie robiç grud, dok"adnie mieszaç,
- dodaç pasty pomidorowej i dok"adnie wymieszaç,
- dodaç odrobiny bulionu z go"àbków, dalej mieszaç dok"adnie,
- dodaç posolona, rozbita trzepaczkà Êmietan´, z powrotem zagotowaç,
- dodaç sól i pieprz
bulion z tokajem biecz stary
Sk"adniki:
- koÊç wo"owa na wywar,
- wo"owina,
- grzyby,
- cebula,
- czosnek,
- wàtróbki drobiowe,
- liÊç laurowy,
- ziele angielskie,
- pieprz czarny,
- marchewka,
- pietruszka,
- ga"ka muszkato"owa,
28
- pomidory,
- w"oska kapusta i seler,
- sól,
- tokaj pó"s"odki (furmit)
Plan dzia"ania:
- wywar z koÊci przecedzony, wrzucamy kawa" wo"owiny,
- grzyby, czosnek i wàtróbki drobiowe, liÊç laurowy, ziele angielskie i pieprz czarny, marchewka, pietruszka, ga"ka muszkato"owa, pomidory
- po zagotowaniu zdjàç szum z roso"u,
- cebula i czosnek na patelni, bez t"uszczu podsmaÝyç na rumiany kolor,
- wrzuciç do garnka
- pietruszka, marchewka liÊç laurowy, pieprz i ziele angielskie, w"oska kapusta i seler, wàtróbki, sól
- gotowaç 2 hrs na nieduÝym ogniu,
- dodaç grzyby i pomidory i jeszcze gotowaç 0,5 h
- bulion przecedziç, dodaç 3/4 szklanki tokaju furmit (pó"s"odki), nie gotowaç, podawaç
W´drówka 61 Smak kapusty
[ Puree z kapusty i ziemniaków ] [ Úeberka duszone w kapuÊcie ] [ Stampot zapiekanka z brukselkà ] [ surówka z kiszonej kapusty ]
puree z kapusty i ziemniaków
Sk"adniki:
- 1 kg ziemniaków,
- 1 g"ówka kapusty,
- 1 g"ówka czosnku,
- 10 kie"basek [pietruszkowo-czosnkowych] lub co kto lubi
- 0,5 l mleka
- 0,25 kostki mas"a
Plan dzia"ania:
- ugotowaç kartofle,
- obraç czosnek o dodaç do gotujàcych si´ ziemniaków,
- wykroiç g"àba z kapusty,
- a kapuste "adnie, drobno posiekaç i dodaç do kartofli i czosnku,
- mleko lekko podgrzaç,
- odcedziç to, co w garze nast´pnie dodaç: mas"o, ga"k´ muszkatu"owà, sól, pieprz,
- wszystko sprytnie udusiç podlewajàc mlekiem zeby wysz"o puree,
- kie"baski obsmaÝyc na patelni
Ýeberka duszone w kapuÊcie
Sk"adniki:
- 1 kg Ýeberek wieprzowych,
- 0,5 kg bia"ej kapusty,
- 0,5 kg kiszonej kapusty,
- 1 cebula,
- 3 zàbki czosnku,
- 20 dkg boczku
- bulion, màka, olej,
- kminek, liÊcie laurowe, ziele angielskie,
- sól i pieprz [tradycyjnie ÊwieÝo mielony]
Plan dzia"ania:
- Ýeberka wrzuciç do garnka niech si´ obsmaÝà,
- potem sporo posoliç i popieprzyç [troche mniej]
- dodaç pokrojonà w kostk´ cebul´ i dusiç,
- bia"à kapust´ poszatkowaç i do mi´sa,
- dodaç przyprawy [kminek "yÝeczk´, liÊcie laurowe 1, ziele angielskie 3],
- wrzuciç kapust´ [jednà i drugà],
- podlaç bulionem i niech si´ dusi,
- boczek pokroiç w kostk´ i obsmaÝyç na patelni,
- skwarki dodaç do kapusty,
- a na wytopionym t"uszczu zrobiç zasmaÝk´ dodajàc troch´ màki,
- chwil´ jeszcze podusiç i smacznego...
stampot zapiekanka z brukselkà
Sk"adniki:
- 0,5 kg brukselki,
- 0,5 kg mielonego wieprzowo-wo"owego,
- 0,25 kg pomidorów,
- 3 jajka,
- 1 bu"ka zwyk"a i bu"ka tarta,
29
- kwaÊna Êmietana,
- 20 dkg Ýó"tego sera GOUDA,
- 1 cebula,
- papryka w proszku
- ga"ka muszkatu"owa [nie oczna]
Plan dzia"ania:
- brukselk´ ugotowaç, ale na pó"twardo [lub wg. szko"y FRYBURSKIEJ na pó"mi´kko],
- do mielonego dodaç namoczona bu"ke [tak jak na kotlety mielone],
- a potem pokrojonà w kostk´ cebul´, 1 jajko, sól, pieprz, ga"k´,
- uformowaç pulpeciki [moczàc r´ce i deseczk´] i obsmaÝyç je na patelni,
- naczynie do zapiekania wysmarowaç mas"em i osypaç bu"kà tartà,
- na dno w"oÝyç odcedzonà brukselk´ potem klopsiki,
- na gór´ pomidory bez skórki pokrojone w kosteczk´,
- wszystko polaç sosem: [tarty ser, kw. Êmietana, 2 jajka, ga"ka, sól i pieprz],
- i do pieca na 0,5h w temperaturze 150-180 stopni
- i smacznego
surówka z kiszonej kapusty
Sk"adniki:
- kapusta kiszona,
- oliwa z oliwek,
- kminek,
- cukier,
- czerwona s"odka mielona papryka,
- sól, pieprz.
Plan dzia"ania:
- kapuste pokroiç [co by nie jeÊç anielskich w"osów kto oglàda" wie o co cho],
- dodaç pozosta"e sk"adniki
- i zajàdaç si´ tà bombà witaminowà,
W´drówka 62 Andaluzji smak
[ ajo blanco gaspacio ch"odnik ] [ pesuga de pullo al. jerez ]
[ Pobierz całość w formacie PDF ]