X


[ Pobierz całość w formacie PDF ]

- doda� m�ki, zrobi� jasn� zasma�k�, nie robi� grud, dok"adnie miesza�,
- doda� pasty pomidorowej i dok"adnie wymiesza�,
- doda� odrobiny bulionu z go"�bków, dalej miesza� dok"adnie,
- doda� posolona, rozbita trzepaczk� �mietan�, z powrotem zagotowa�,
- doda� sól i pieprz
bulion z tokajem  biecz stary
Sk"adniki:
- ko�� wo"owa na wywar,
- wo"owina,
- grzyby,
- cebula,
- czosnek,
- w�tróbki drobiowe,
- li�� laurowy,
- ziele angielskie,
- pieprz czarny,
- marchewka,
- pietruszka,
- ga"ka muszkato"owa,
28
- pomidory,
- w"oska kapusta i seler,
- sól,
- tokaj pó"s"odki (furmit)
Plan dzia"ania:
- wywar z ko�ci  przecedzony, wrzucamy kawa" wo"owiny,
- grzyby, czosnek i w�tróbki drobiowe, li�� laurowy, ziele angielskie i pieprz czarny, marchewka, pietruszka, ga"ka muszkato"owa, pomidory
- po zagotowaniu zdj�� szum z roso"u,
- cebula i czosnek  na patelni, bez t"uszczu podsma�y� na rumiany kolor,
- wrzuci� do garnka
- pietruszka, marchewka li�� laurowy, pieprz i ziele angielskie, w"oska kapusta i seler, w�tróbki, sól
- gotowa� 2 hrs na niedu�ym ogniu,
- doda� grzyby i pomidory i jeszcze gotowa� 0,5 h
- bulion przecedzi�, doda� 3/4 szklanki tokaju furmit (pó"s"odki), nie gotowa�, podawa�
W�drówka 61  Smak kapusty
[ Puree z kapusty i ziemniaków ] [ �eberka duszone w kapu�cie ] [ Stampot  zapiekanka z brukselk� ] [ surówka z kiszonej kapusty ]
puree z kapusty i ziemniaków
Sk"adniki:
- 1 kg  ziemniaków,
- 1 g"ówka kapusty,
- 1 g"ówka czosnku,
- 10 kie"basek [pietruszkowo-czosnkowych]  lub co kto lubi
- 0,5 l  mleka
- 0,25 kostki mas"a
Plan dzia"ania:
- ugotowa� kartofle,
- obra� czosnek o doda� do gotuj�cych si� ziemniaków,
- wykroi� g"�ba z kapusty,
- a kapuste "adnie, drobno posieka� i doda� do kartofli i czosnku,
- mleko lekko podgrza�,
- odcedzi� to, co w garze nast�pnie doda�: mas"o, ga"k� muszkatu"ow�, sól, pieprz,
- wszystko sprytnie udusi� podlewaj�c mlekiem  zeby wysz"o puree,
- kie"baski obsma�yc na patelni
�eberka duszone w kapu�cie
Sk"adniki:
- 1 kg �eberek wieprzowych,
- 0,5 kg bia"ej kapusty,
- 0,5 kg kiszonej kapusty,
- 1 cebula,
- 3 z�bki czosnku,
- 20 dkg boczku
- bulion, m�ka, olej,
- kminek, li�cie laurowe, ziele angielskie,
- sól i pieprz [tradycyjnie �wie�o mielony]
Plan dzia"ania:
- �eberka wrzuci� do garnka  niech si� obsma��,
- potem sporo posoli� i popieprzy� [troche mniej]
- doda� pokrojon� w kostk� cebul� i dusi�,
- bia"� kapust� poszatkowa� i do mi�sa,
- doda� przyprawy [kminek  "y�eczk�, li�cie laurowe  1, ziele angielskie  3],
- wrzuci� kapust� [jedn� i drug�],
- podla� bulionem i niech si� dusi,
- boczek pokroi� w kostk� i obsma�y� na patelni,
- skwarki doda� do kapusty,
- a na wytopionym t"uszczu zrobi� zasma�k� dodaj�c troch� m�ki,
- chwil� jeszcze podusi� i smacznego...
stampot  zapiekanka z brukselk�
Sk"adniki:
- 0,5 kg brukselki,
- 0,5 kg mielonego wieprzowo-wo"owego,
- 0,25 kg pomidorów,
- 3 jajka,
- 1 bu"ka zwyk"a i bu"ka tarta,
29
- kwa�na �mietana,
- 20 dkg  �ó"tego sera  GOUDA,
- 1 cebula,
- papryka w proszku
- ga"ka muszkatu"owa [nie oczna]
Plan dzia"ania:
- brukselk� ugotowa�, ale na pó"twardo [lub wg. szko"y FRYBURSKIEJ na pó"mi�kko],
- do mielonego doda� namoczona bu"ke [tak jak na kotlety mielone],
- a potem pokrojon� w kostk� cebul�, 1 jajko, sól, pieprz, ga"k�,
- uformowa� pulpeciki [mocz�c r�ce i deseczk�] i obsma�y� je na patelni,
- naczynie do zapiekania wysmarowa� mas"em i osypa� bu"k� tart�,
- na dno w"o�y� odcedzon� brukselk� potem klopsiki,
- na gór� pomidory bez skórki pokrojone w kosteczk�,
- wszystko pola� sosem: [tarty ser, kw. �mietana, 2 jajka, ga"ka, sól i pieprz],
- i do pieca na 0,5h w temperaturze 150-180 stopni
- i smacznego
surówka z kiszonej kapusty
Sk"adniki:
- kapusta kiszona,
- oliwa z oliwek,
- kminek,
- cukier,
- czerwona s"odka mielona papryka,
- sól, pieprz.
Plan dzia"ania:
- kapuste pokroi� [co by nie je�� anielskich w"osów  kto ogl�da" wie o co cho],
- doda� pozosta"e sk"adniki
- i zaj�da� si� t� bomb� witaminow�,
W�drówka 62  Andaluzji smak
[ ajo blanco gaspacio  ch"odnik ] [ pesuga de pullo al. jerez ] [ Pobierz całość w formacie PDF ]

  • zanotowane.pl
  • doc.pisz.pl
  • pdf.pisz.pl
  • granada.xlx.pl
  •  

    Drogi uĚźytkowniku!

    W trosce o komfort korzystania z naszego serwisu chcemy dostarczać Ci coraz lepsze usługi. By móc to robić prosimy, abyś wyraził zgodę na dopasowanie treści marketingowych do Twoich zachowań w serwisie. Zgoda ta pozwoli nam częściowo finansować rozwój świadczonych usług.

    Pamiętaj, że dbamy o Twoją prywatność. Nie zwiększamy zakresu naszych uprawnień bez Twojej zgody. Zadbamy również o bezpieczeństwo Twoich danych. Wyrażoną zgodę możesz cofnąć w każdej chwili.

     Tak, zgadzam się na nadanie mi "cookie" i korzystanie z danych przez Administratora Serwisu i jego partnerĂłw w celu dopasowania treści do moich potrzeb. Przeczytałem(am) Politykę prywatności. Rozumiem ją i akceptuję.

     Tak, zgadzam się na przetwarzanie moich danych osobowych przez Administratora Serwisu i jego partnerĂłw w celu personalizowania wyświetlanych mi reklam i dostosowania do mnie prezentowanych treści marketingowych. Przeczytałem(am) Politykę prywatności. Rozumiem ją i akceptuję.

    Wyrażenie powyższych zgód jest dobrowolne i możesz je w dowolnym momencie wycofać poprzez opcję: "Twoje zgody", dostępnej w prawym, dolnym rogu strony lub poprzez usunięcie "cookies" w swojej przeglądarce dla powyżej strony, z tym, że wycofanie zgody nie będzie miało wpływu na zgodność z prawem przetwarzania na podstawie zgody, przed jej wycofaniem.