[ Pobierz całość w formacie PDF ]

sałatkę tuż przed podaniem na stół.
210. Sałatka z kolorowej fasoli
300 g kolorowej fasoli (suchej), 50 g białej fasoli (suchej).
Sos ziołowo-czosnkowy:
5 łyżek oliwy, 1 łyżka octu winnego, 6 ząbków czosnku, 1 łyżka majeranku, 1 łyżeczka
oregano, 1/2 łyżeczki rozmarynu, 1/2 łyżeczki tymianku, sol, biały pieprz.
Fasole umyc, przebrać, moczyć w dużej ilości zimnej wody 12 godz. Gotować w tej samej
nieosolonej wodzie bez przykrycia 15 min. Odcedzić, zaląc gorącą woda, przykryć, gotować ok. 1,5
godz. Pod koniec gotowania lekko osolić. Przygotować sos. Czosnek rozgnieść lub wycisnąć przez
maszynkę. Drewniana łyżka rozetrzeć w miseczce czosnek z solą, pieprzem i ziołami. Dodać ocet, a
pod koniec oliwę. Wszystkie składniki dokładnie utrzeć. Gorąca fasole odcedzić, wymieszać
dokładnie z sosem, odstawić na kilka godzin, by sałatka dojrzała w temp. otoczenia.
211. Sałatka z krabów i selera naciowego
1 opakowanie krabiego mięsa w zalewie własnej, kilka łodyg selera naciowego (krabów i
selera ma być pol na pol), cytryna, sol, pieprz, majonez
Kraby pokroić na wąskie paseczki, skropić sokiem z cytryny i mocno schłodzić.
Seler pokroic drobno, połączyć z zimnymi krabami, dodać majonez, przyprawić.
Wstawić do lodówki, żeby się "przeżarło".
42
212. Sałatka z krewetek
Wszystko zimne (ilości do smaku):
krewetki (przed użyciem sparzyc wrzatkiem), ananas w kostkę (najlepszy z puszki), majonez,
śmietana, tabasco lub louisiana (dobrze napisałem?) chilli, pieprz, sol
Wymieszać, zaląc majonezem i śmietaną, przyprawić, wstawić do lodówki odczekać i zjadać
213. Sałatka z kurczaka
125 g. piersi z kurczaka, 6 plastrów ananasa z puszki, 30 g. rodzynków,
100 g. kukurydzy z puszki, 125 ml. majonezu, sól, pieprz, szczypta curry.
Piersi kurczaka ugotować w małej ilości posolonej wody. Gdy wystygną, pokroić w drobną kostkę.
Ananasa wyjąć z puszki, osączyć, pokroić w grube kawałki. Rodzynki sparzyć, odcedzić dokładnie
na sicie, wystudzić. Kukurydzę przelać wodą, osączyć. Wszystkie składniki połączyć. Dodać
majonez doprawiony do smaku curry, solą i pieprzem. Jeśli chcemy powiększyć objętość sałatki,
możemy dodać 3-4 łyżki ugotowanego na sypko ryżu.
214. Sałatka z kurczaka 2
1 kurczak wędzony (ok. 80 dag), 1 puszka kukurydzy, 1 puszka ananasa w plastrach,
3 łodygi selera naciowego, 1 jabłko, 5 łyżek majonezu, 1 czerwona papryka, cukier, sól,
pieprz.
Z kurczaka wytrybować kości, a mięso pokroić w drobną kostkę. Kukurydzę odcedzić z zalewy.
Plastry ananasa wyjąć z syropu na małe kawałki. Seler umyć, obciąć większe liście, a łodygi drobno
pokroić. Jabłko umyć, obrać, oczyścić z gniazd nasiennych i pokroić w kostkę. Połączyć wszystkie
składniki, jeśli trzeba - posolić, i zalać majonezem, doprawionym cukrem i pieprzem. Dobrze
wymieszać i schłodzić w lodówce 1-2 godz. Paprykę umyć oczyścić z gniazd nasiennych i pokroić
w cienkie paski. Tuż przed podaniem przybrać sałatkę papryką.
215. Sałatka z kurczaka 3
Wszystkiego tyle samo
Kurze piersi gotowane podrobione rękami na kawałeczki, ananasy w kawałeczkach,
kukurydza, ryz ugotowany (z Curry, lub szafranem, lub curcuma) byle zabarwić na kolor
żółty substancja wiążąca to Jogurt naturalny z odrobiną majonezu
Jeżeli dorzucimy orzechy włoskie, brzoskwinie z puszki i śliwki marynowane, to wyjdzie odjazd
w ogóle. Stosujemy ryżu mniej - bez ryżu sałatka nie ma tego smaku i konsystencji.
216. Sałatka z kurczaka 4
2 piersi z kurczaka (ugotowane pokroic w kostkę), 1 puszka ananasa, 1 puszka kiełków
sojowych, 1 puszka kukurydzy
Mieszasz to wszystko i dodajesz sos a sos to 2 lyzki majonezu 1 łyżka miodu sok z polowy cytryny
wymieszane i doprawione jeść po jakiejś godzinie od zrobienia
217. Sałatka z kurczaka i kukurydzy
1 puszka kukurydzy, 1 papryka, kawałek zimnej ugotowanej kury (może być kurczak
z puszki), 2 jabłka, pół cytryny, 2 łyżki oliwy, sól, pieprz
Jabłka obrać, pokroić w kostkę. Pokroić na małe kawałki kurę i oczyszczoną z ziaren paprykę.
Wszystko razem połączyć, przyprawić oliwą, sokiem z cytryny, solą, pieprzem, wymieszać.
43
218. Sałatka z kurczaka z curry
kurczak 1 cały (pieczony), curry, ananas 0,5 pusz., brzoskwinie 0,5 pusz., rodzynki garść,
winogrona dużo (białe), orzechy garść (włoskie), majonez, śmietana, gruszki 1, sól , pieprz
Majonez wymieszać ze śmietaną, dodać gruszkę z kompotu lub świeżą. Wszystkie składniki
pokroić i wymieszać ze sobą.
UWAGA: Kurczak bez skóry
219. Sałatka z kurczaka z owocami
1 cała pierś z kurczaka, 1 łyżeczka masła lub oleju, 1/2 ząbka czosnku, 1 żółta papryka, 1/2
średniego ogórka, 1 łodyga selera naciowego, 1 szklanka niedużych truskawek, 2 plastry
ananasa lub 2 polówki brzoskwini z puszki, 1/2 pomarańczy, 1/2 puszki kukurydzy, 4 łyżki
majonezu, 2 łyżki jogurtu naturalnego, pieprz, sól
Pierś z kurczaka natrzeć solą, czosnkiem, posmarować masłem lub olejem i upiec. Pokroić w
drobną kostkę o boku ok. 1,5 cm. Paprykę, ogórek, ananasa lub brzoskwinię, a także pomarańczę
pokroić w kostkę tej samej wielkości; łodygę selera w cienkie paseczki. Kukurydzę odsączyć z
zalewy. Wymieszać wszystkie składniki, dodać truskawki pozostawiając kilka do przybrania.
Dodać majonez wymieszany z jogurtem i doprawiony solą z pieprzem. Lekko wymieszać.
Wierzch przybrać pozostawionymi truskawkami. Schłodzić w lodówce przez ok. 1/2 godziny.
Sałatkę przybraną zielonymi liśćmi.
220. Sałatka z makaronu (na zimno)
Makaron śrubki ugotować, dodać puszkę mandarynek bez soku, garść rodzynek, dużą cebule
drobno posiekana, jedna-dwie czerwone lub zielone papryki pocięte na paski, sol pieprz,
majonez, sok z cytryny.
221. Sałatka z mandarynkami i ananasem
ananas, kukurydza, 1 puszka mandarynki, majonez
Wszystkie składniki pokroić i wymieszać ze sobą.
222. Sałatka z ogórków
4 ogórki kwaszone, duża cebula, jabłko, 2-3 łyżki oleju, cukier, sól
Ogórki, cebulę i jabłko umyć, obrać, zetrzeć na tarce z dużymi otworami lub pokroić w paseczki.
Wymieszać z olejem. Przyprawić solą, cukrem. Podawać do potraw mięsnych i ryb smażonych.
223. Sałatka z orzeszkami
3 duże marchwie - utarte na grubej tarce, 2 jabłka - posiekane w drobna kostkę, garść słonych
orzeszków ziemnych, garść rodzynek, 2 łodygi selera naciowego drobno posiekane (z braku
naciowego można dąć trochę tartego korzennego), parę łyżek majonezu
Jeśli się ma to kilka łyżek "wody" z pod ogórków konserwowych bardzo poprawia smak! (Sól do
smaku, jeśli trzeba). Wszystko dobrze wymieszać i zostawić na min. parę godzin a najlepiej na noc
w lodowce by się zmacerowało. Poza podstawowym minimum do sałatki można dodać: kukurydze
z puszki czy mrożoną (ugotowana) groszek mrożony (ugotowany), ogórek konserwowy pokrojony
w kostkę
44
224. Sałatka z owocami
2 cykorie, 1 jabłko winne /10 dag/, 1 grejpfrut /20 dag/, 3 mandarynki /15 dag/, 1 banan /12
dag/, 1 łyżka posiekanych orzechów włoskich, 2 łyżki rodzynek, 5 suszonych śliwek, 4 łyżki
oleju, sok z 1/2 cytryny
Cykorie opłukać, osączyć i pokroić. Jabłko umyć, oczyścić z gniazda nasiennego i pokroić w
plasterki. Grejpfrut i mandarynki obrać ze skórki, podzielić na małe kawałki. Banan obrać, pokroić
w plasterki. Rodzynki i śliwki umyć i namoczyć w przegotowanej wodzie, potem osączyć. Zliwki
pokroić w paseczki. Cykorię zmieszać z owocami i orzechami. Z oleju, soku z cytryny, soli i cukru
przygotować sos. Polać nim sałatkę i lekko wymieszać. Przed podaniem wstawić do lodówki na 30
min. /3-4 porcje/ [ Pobierz całość w formacie PDF ]

  • zanotowane.pl
  • doc.pisz.pl
  • pdf.pisz.pl
  • granada.xlx.pl
  •